inger nilsson

Slechts een paar jaar speelde ze Pippi Langkous, het stoere, sterke meisje met de rode vlechten dat woonde in Villa Kakelbont. Spijt heeft Inger Nilsson niet van haar Pippi Langkous rol,  maar wel last. Inger Nilsson kwam nooit meer van haar Pippi Langkous-imago af. Hoe is het nu met… Inger Nilsson (Pippi Langkous)

Van Inger naar Pippi Langkous
Karin Inger Monica Nilsson werd geboren op 4 mei 1959. Als kind werd ze wereldberoemd door haar hoofdrol in de televisieserie Pippi Langkous, naar de verhalen van Astrid Lindgren. Pippi’s avonturen waren op tv te volgen van 1969 tot 1973 en werden daarna, ook nu nog, ontelbare keren herhaald. Als spin-off van de serie werden ook vier films uitgebracht. Pippi Langkous (1969), Pippi gaat van boord (1969), Pippi in Taka-Tuka Land (1970) en Pippi zet de boel op stelten (1970).

Titelsong van Pippi Langstrump
Als achtjarige werd Inger gekozen uit 8.000 kleine actrices die allemaal wel Pippi wilden zijn. “Ik zag de oproep om tv en zeurde mijn ouders gek om een foto van me in te sturen.” Ze zong ook zelf de Zweedse titelsong “Har Kommer Pippi Langstrump”. Het lied werd onmiddellijk een hit en is nog altijd een deuntje dat, vertaald naar het Nederlands, in onze hoofden zit. Twee maal drie is vier Wiedewiedewiet en twee is negen. Ik richt de wereld in, Wiedewiede naar mijn eigen zin…

De rol van Pippi
“Ik zag een oproep op tv en drong mijn ouders aan om een foto in te zenden. Ik weet nog hoe bijzonder ik het vond om de schrijfster te ontmoeten. Het was een geweldig leuke vrouw. Maar er waren ook zware beproevingen. Als Pippi moest ik van huis weg voor de opnames. Dat viel niet mee voor een meisje dat nog nooit van huis was geweest. Ik had last van heimwee, was een moederskindje. Daar schaamde ik me overigens niets voor want iedereen was aardig. Toch was het naast ‘leuk’ ook best moeilijk. Ik had wel veel plezier in het spelen omdat ik alles kon doen in de film. Ik dacht er toen niet over na, maar ik heb miljoenen kinderen een leuke jeugd bezorgd. Nog steeds kijken er heel veel kinderen naar de avonturen van Pippi, Tommy en Annika.”

Hoe is het nu met de acteurs uit Pippi Langkous
Tommy werkt niet meer als acteur maar ergens in loondienst. Annika werd projectontwikkelaar op Mallorca. Hoewel de drie kindsterren in de jaren 70 razend populair waren en te maken kregen met heuse ‘Beatle praktijken” zijn ze geen van drieën rijk geworden van hun succes. In Zweden was het niet toegestaan kinderen te betalen voor hun werk als kindster.

Nooit meer van Pippi af
Na haar rol als Pippi Langkous komt Inger, tot haar grote verdriet, nog nauwelijks aan de bak als actrice. Ze haalt haar inkomen uit het werk van medisch-secretaresse en doet slechts af en toe nog iets aan toneel. “Het is voor mensen onmogelijk geworden om nog iemand anders dan Pippi in mij te zien. Ik vind het frustrerend.” In 2009 stond ze weer op de planken. Dit maal in een pittige karakterrol. “Zelfs na al die jaren kwamen mensen toch weer met Pippi. Een mevrouw vertelde me: ‘U heeft prachtig gespeeld, maar we willen Pippi niet zien als huilende moordenares die grove taal spreekt.”

Quotes:
‘Ik moet de enige persoon in Zweden zijn die de boeken van Pippi Långstrump niet heeft gelezen!’

‘Het is kennelijk onmogelijk om naar mij kijken zonder die lange kousen te zien’

‘Ik heb te veel tijd doorgebracht met Pippi’

‘Ik voel me geen 50. Ik dacht altijd dat het oud zou voelen, maar zo is het niet’
OP DE VOLGENDE FOTOS ZIE JE HOE ZE NU IS EN OP DE ONDERSTE HOE ZE WAS

PippiPippiPippiPippi smoking the weedPippi LongstockingPippi LongstockingPippiPippi